Loteri Krismas Sepanyol: Pelancong membentuk barisan panjang di hadapan “Doña Manolita”
toto

Loteri Krismas Sepanyol: Pelancong membentuk barisan panjang di hadapan “Doña Manolita”

Penjualan tiket untuk loteri Krismas Sepanyol “El Gordo de Navidad” sudah pun giat dijalankan. Barisan panjang sedang terbentuk di hadapan kedai loteri Doña Manolita yang terkenal dan bersejarah di Madrid. Ramai pelancong Togel SDY menggunakan percutian musim panas mereka untuk membeli tiket mereka di sana.

Gelombang haba semasa yang melanda seluruh Sepanyol tidak menghalang pengunjung ke ibu negara, Madrid, daripada menunggu sehingga sejam untuk mengambil tiket El Gordo mereka.

Penjualan tiket loteri itu bermula bulan lalu dan akan disertai tahun ini dengan Pengeluaran SDY kempen yang mengiklankan pembelian tiket loteri berpotensi semasa bercuti.

Salah seorang pembeli tiket memberitahu agensi berita Sepanyol Europapress bahawa dia bukan sahaja beratur untuk dirinya sendiri di “Doña Manolita”, tetapi juga membeli tiket bagi pihak orang lain. Seorang pemain loteri lain berkata:

“Saya sudah empat hari di sini dan semuanya hebat. Oleh kerana semua orang sentiasa bercakap tentang Manolita, mari kita lihat sama ada saya boleh memenangi sesuatu sekurang-kurangnya. Sekurang-kurangnya sesuatu yang kecil.”

Bagaimanapun, beratur panjang di hadapan “Doña Manolita” bukan sahaja menjadi fenomena semasa musim cuti. Mereka boleh diperhatikan setiap tahun, terutamanya pada bulan Disember.

Doña Manolita – Mungkin kedai loteri yang paling terkenal di Eropah
Tempat jualan loteri Doña Manolita dibuka pada tahun 1904 oleh empat saudara perempuan di jalan San Bernardo Madrid. Salah seorang daripada mereka ialah Data HK Manuela de Pablo, ketika itu berumur 25 tahun, biasanya dikenali sebagai Doña Manolita, dari mana syarikat itu mengambil namanya.

Cawangan itu dikatakan mendapat perhatian kerana banyaknya tiket loteri yang dijual di kalangan pelajar di Universiti Madrid berhampiran, yang dikatakan telah membawa kepada banyak hadiah. Tetapi Doña Manolita sendiri menjadi legenda sebenar. Dia kekal sebagai wajah syarikat itu sehingga kematiannya pada tahun 1951 dan menjaga pelanggannya hingga akhir.